Jef Mellemans, tekst en regie

Regisseur Jef Mellemans uit Bazel (Kruibeke) is een gewezen leraar Grieks en Latijn. Naast zijn leraarsopleiding behaalde hij het baccalaureaat in de filosofie en volgde hij aan de RUG als vrije student ook psychologie en pedagogie. Hij was zeventien toen hij voor het eerst op de planken stond en als negentienjarige won hij de poëzieprijs der Jonge Nederlanden. Hij was jaren voorzitter van de culturele raad van Kruibeke en leidde er twaalf jaar het lokale Filmforum. Momenteel is hij hoofdzakelijk met theater en met het schrijven van teksten bezig.

Hij volgde regieopleidingen o.a. aan ‘The Questors Theatre’ in London. Als regisseur won hij het Ravijtstornooi, was hij laureaat van het Koninklijk Landjuweel, werd hij bekroond voor de beste regie in het Toernooi der Lage Landen van Elsloo, won hij Het Roelandjuweel en kreeg meermaals De Gulden Spot voor productie, regie en/of scenografie. Hij won de Paul De Mont-prijs voor televisiescenario's met 'Prelude voor Mireille' en 'Sneeuw in de Ardennen'. De VRT maakte van zijn diensten gebruik als script-editor, ter begeleiding van scenaristen en bij het opstarten van nieuwe comedy's. Hij schreef een zestal filmscenario’s o.a. in het kader van ‘Made in Vlaanderen’. We noemen ‘Klaveren Zon’, over een ongeval in een kerncentrale en ‘Het Nieuwe Tehuis’, over een verliefd ouder echtpaar in een bejaardentehuis. Zijn laatste scenario, ‘De Weg Terug’, betreft een vijfdelige reeks waarin een Vlaamse vrouw op zoek gaat naar haar voor verraad veroordeelde Duitse geliefde uit de laatste wereldoorlog.

In opdracht van het Vlaams Parlement schreef en regisseerde hij ‘Achter de schermen’, een toneelstuk dat de reacties van ouderen op de technologische ontwikkelingen beschrijft , en ‘The Road to Anoroso’ over het wensbeeld van het burgerpanel.

Hij schreef en regisseerde ‘Sint-Livinus’ voor het vijftigjarig internationaal massa-evenement in St.-Lievens-Essen over geweld en de gevolgen ervan, en schreef ‘De Paardensprong’ voor de Ros Beiaardstoet in Dendermonde …

Naast meer dan honderd regies en evenveel bewerkingen, van Euripides tot W. Shakespeare, A. Tsjechov, H. Ibsen, F. Dürrenmatt, H. Claus, E. Canetti, T. Lanoye, S. Mrozek, G. Lorca, C. Goldoni, P. Nichols, E. Albee, E. Bond, A. Sierens, Molière en vele anderen, zijn er nog een twintigtal oorspronkelijke toneelstukken van zijn hand. Zelfs in het figurentheater maken ze gebruik van zijn diensten, zoals bij Vlinders&Co met ‘Pieter Pook en Molleke’.

Hij schreef het libretto voor de openluchtmusical ‘Zaad van Satan’ waarvoor Bert Appermont de originele muziek schreef en voor dezelfde componist schreef hij ook ‘Mater Aeterna’ (Zwitserland), ‘Katharina von Bora’ (Duitsland) en ‘Im Schatten von Napoleon’ (Duitsland).

Hij wordt graag gevraagd als deskundige bij workshops voor theater en film. Hij geeft masterclass voor regie en acteren in binnen- en buitenland, en begeleidt regisseurs die willen schitteren. Regelmatig zetelt hij in jury’s of beoordelingscommissies, zowel voor film als theater.

Tot december 2017 was hij hoofdredacteur van het magazine ‘OP&doek’.

Hij is gekend om zijn spitsvondige creativiteit, zijn gestrenge eerlijkheid en zijn geduldige kalmte.

Bert Appermont, componist

werd geboren in Bilzen in 1973. In 1998 rondde hij zijn studie af met een dubbel Master of Music-certificaat aan het Lemmensinstituut in Leuven. Voortbouwend op zijn prestaties op het gebied van muziekeducatie en
-dirigeren, behaalde hij een master in compositie voor film en televisie aan de Bournemouth Media School in Engeland.

Als componist schreef hij musicals, symfonieën, een opera en een oratorium en meer dan 100 stukken voor harmonieorkest, koor en symfonieorkest.

In 2006 won zijn compositie Fantasia per la Vita e la Morte de eerste prijs in de prestigieuze compositiewedstrijd van Torrevieja, Spanje. In 2010 schreef hij zijn eerste opera, Katharina von Bora, die succesvol in première ging in het beroemde Gewandhaus in Leipzig door de Sächsische Bläserphilharmonie met solisten en koor.

In samenwerking met Graham Reilly componeerd hij muziek voor meer dan 45 uur TV en filmproducties. Hij kreeg de opdracht voor een 20-delige tv-serie voor de BBC - 'Reel History of Britain' - waarvan de soundtrack werd uitgevoerd en opgenomen door het BBC Philharmonic Orchestra.

Hij bouwde een opmerkelijke reputatie op als gastdirigent in België en in het buitenland. Hij dirigeerde gerenommeerde orkesten zoals het Tokyo Kosei Wind Orchestra, de Feroci Philharmonic Winds (Bangkok), de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, de Militaire band Willem Friso en de Danish Concert Band.

Zijn werken zijn over de hele wereld uitgevoerd en bijna al zijn composities zijn opgenomen op CD en DVD.

Aaron Eggermont, dirigent

Aaron Eggermont (1986) studeerde in 2004 af aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen. In datzelfde jaar behaalde hij aan de academie voor Muziek en Woord Menen zijn diploma trompet met de grootste onderscheiding. Hij behaalde ook een diploma voor het vak Harmonie-Schriftuur.

Aaron vervolgde zijn muzikale studies aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Steven Devolder en studeerde in 2010 af als master in de muziek. Hij behaalde er ook zijn diploma Lerarenopleiding met onderscheiding. Aaron volgde vijf jaar inleiding in de directie, eerst bij Wim Belaen en daarna bij de gerenommeerde Dirk Brossé.

Momenteel is Aaron dirigent bij de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke waarmee hij zich in 2016 bevestigde in ere-afdeling mey grootste onderscheiding. In 2017 werd het orkest onder zijn leiding geselecteerd als een van de vijftien provinciaal erkende muziekgezelschappen. Als dirigent was hij ook actief bij KHC Kunst naar Vermogen Moorsele, Jong Eendracht Aalbeke en de jeugdharmonie uit Geluwe. Aaron fungeert vaak als gastdirigent bij verschillende producties en Play-ins.

Als trompettist volgde Aaron diverse masterclasses bij o.a. Mathias Höffs, Uwe Koller, Bo Nilsen en Manu Mellaerts. Als muzikant was hij onder meer verbonden aan Metropole Brassband (Antwerpen) en Brassband Gent. Momenteel is hij actief bij o.a. Brassband Leieland en verschillende hafabra-orkesten in Vlaanderen. 

Sinds 2010 geeft Aaron les muzikale opvoeding aan het Sint-Pauluscollege te Wevelgem.